Assalamualaikum..............
lamanya tak update blog ni,setahun lebih dah,tiba2 arini terdetik nak update resepi kek.
Kek Pandan Layer,resepi yg ramai org dah tahu tp saje akak nak tambahkan koleksi resepi dlm blog ni.
lamanya tak update blog ni,setahun lebih dah,tiba2 arini terdetik nak update resepi kek.
Kek Pandan Layer,resepi yg ramai org dah tahu tp saje akak nak tambahkan koleksi resepi dlm blog ni.
Resepi Kek
90gm gula
90gm tpg gandum
6biji telur
50ml air
50gm planta--dicairkan
2sudu teh ovelatte
1sd teh baking powder
Cara2:
-Cairkan planta.
-Masukkan tpg+gula+ovellate+air+telur,ya ! kena campurkan skali dan mix sampai gebu dan bertanduk(speed yg laju ya!)
-pastu masukkan planta yg dicairkan td
-Mix perlahan2 hingga sebati
-Sapukan loyang dgn planta di bhg tepi dan dasar loyang kemudian ltkkan kertas alas(akak pakai A4 paper jeww)
-Cikgu saya(kak na-Ana Bakery) ajar guna 4loyang 7 x 7 dan setiap loyang ltk 5senduk adunan(tp akak guna 3 loyang jeww)--so lapisan kek akak tebal lah skit tau!!!
-Bakar menggunakan api atas /bawah selama 15-20minit( 160-170oC)
-Sapukan loyang dgn planta di bhg tepi dan dasar loyang kemudian ltkkan kertas alas(akak pakai A4 paper jeww)
-Cikgu saya(kak na-Ana Bakery) ajar guna 4loyang 7 x 7 dan setiap loyang ltk 5senduk adunan(tp akak guna 3 loyang jeww)--so lapisan kek akak tebal lah skit tau!!!
-Bakar menggunakan api atas /bawah selama 15-20minit( 160-170oC)
Untuk Kastad
250ml santan(saya guna santan kotak 200ml+50ml air)
500ml air pandan
180 gm gula
Secubit garam
6gm agar2 serbuk
50gm tpg Hoen Kwee
Pewarna hijau
Cara2
-larutkan agar2 bersama sedikit air pandan,
-campurkan tpg Hoen Kwee hingga sebati..
-masukkan semua air pandan + santan + gula + garam + pewarna hijau -----dimasak ats api sederhana kuat .
-Kacau hingga pekat.
Kemudian lapiskan kek dgn adunan kastad yg dimasak td.Selamat Mencuba
No comments:
Post a Comment