Welcome to R-ASLY



intai-intailah resepi saya,jika berkenan silalah cuba... ^_^

Monday 30 January 2012

Nasi Beriani & Gulai Ayam Versi Terengganu

Nasi Beriani & Gulai Ayam versi Terengganu

Salam sejahtera.Resepi nie dah byk kali nak post tp  tak terpost pun,alhamdulillah hari ni br berkesempatan.
Nasi beriani rempah Feizah ni very simple,just rujuk kat belakang paket rempah tu jer.Akak ubah ler sikit bhn2 tu.Nak ikut 100% pun no hal,pasti menjadi tu.Gulai tu pun klu nak tukar Sayur Dalca bersama Ayam Masak Merah pun boleh.En.Somi akak kata sedap jer compare Restoran2 glamour kat KL tu.Lagi mahal adalah kat Restoran tu.So bila En.Somi  dah kata camtu maka bertambah2 rajinlah akak ni.he he.

Nanti akak nak ltk resepi ns.tomato yg lain dr nasi tomato biase kita buat tu,jeng3......tunggu ye.Ok kita tgk dulu resepi utk nasi beriani dulu.




Bhn2 Utk Nasi:1kg beras basmathi,planta +myk sapi,bwg putih,bwg.merah,rempah kasar 4beradik,2sudu bsr rempah beriani Faieza,daun pandan,daun ketumbar(jika suka),halia(resepi asal x ltk pun),air secukupnyer(lebihkan 1 sukatan air berbanding beras),garam,gula,jus sunquick oren,susu cair dan beberapa titik pewarna kuning.Cara2nya sama mcm masak ns.myk jgk. 


Bhn2 utk Gulai Daging @ Ayam: bwg.merah,bwg.putih,halia,lengkuas,kunyit hidup,==>dikisar & + dgn cili kisar,asam keping@asam jawa,garam,gula.perapkan bhn2 ini bersama ayam/daging.campur sekali rempah gulai CAP BUNGA ROSE & REMPAH MASAK CAP BUNGA ROSE.Bila myk panas masuk bhn yg diperap n bila garing masuk santan,kentang dan masak hingga empuk.

Bhn2 Utk  Acar:kobis,bwg merah,cili besar,cuka,garam n gula secukupnya.

**BOLEH JUGA DITAMBAH PAPADOM GORENG BERSAMA HIDANGAN INI.SELAMAT MENCUBA.^ _^

No comments:

Post a Comment