Welcome to R-ASLY



intai-intailah resepi saya,jika berkenan silalah cuba... ^_^

Thursday 22 December 2011

Indulgence Cake

22 December 2011
My 1st Indulgence Cake

Alhamdulillah,akhirnye dpt jgk akak menghasilkan kek yg agak complicated utk membuatnyer.mane idaknyer,it's take 2 days to complete it.1st day buat kek chiffon n choc.mousse(dark n white),2nd day baru buat layer by layer n choc.ganache.


Resepinya====akak copy dr Kongsi resepi(tq KR)


 Chocolate Chiffon

  Bahan A
  30gm serbuk koko (larutkan dgn 120ml air suam)
  4 biji kuning telur (telur diasing putih dan kuning)
  100gm gula kastor
  130gm tepung naik sendiri
  1/2 tsp baking powder
  1/2 tsp soda bicarbonate
  60ml mentega (dicairkan)/minyak jagung
  1 tsp esen vanila

  Bahan B
  4 biji putih telur
  60gm gula kastor
  1/4 tsp cream of tartar

  Cara-cara
  1. Panaskan oven pada suhu 180C. Satukan bahan A dan pukul hingga kembang
  menggunakan high speed.
  2. Di dalam mangkuk lain pukul bahan B (putih telur) hingga kental guna high
  speed.
  3. Satukan bahan A ke dalam bahan B secara kaup balik. Tuang ke dalam loyang
  9" dan bakar selama 40 minit atau hingga masak.
i  4. Angkat dari loyang dan telengkupkan kek di atas redai biarkan betul-betul
  sejuk baru di potong kepada 4 lapisan.

  Filling : Mousse Coklat Hitam :
  200gm chocolate masakan hitam
  2 kuning telur (di pukul dahulu)
  2 putih telur (di putar hingga kembang)
  60gm gula kastor
  1/2 tbsp mentega
  250ml Anchor whipping cream (tawar) - di pukul hingga pekat
  1 1/2 tbsp gelatin
  50ml air
  (mousse hitam ni kena simpan sedikit adunan untuk di sapu tipis kepada kek)

  Filling : Mousse Coklat Putih :
  200gm coklat masakan putih
  100ml susu segar UHT
  2 kuning telur (di pukul dahulu)
  2 putih telur (di putar hingga kembang)
  60gm gula kastor
  250ml Anchor whipping cream (tawar) - di pukul hingga pekat
  2 tbsp gelatin
  50ml air

  Topping Coklat Ganache
  150ml Anchor whipping cream (tawar)
  350gm coklat masakan hitam
  1 tbsp mentega cair
  (Masak secara double boiler, panaskan whipping cream *** hingga berbuih di
  tepi periuk, masukkan coklat dan mentega, kacau hingga cair dan tuang ke atas
  kek)

  Cara-cara :

  Mousse Coklat Hitam
  1. Rendam gelatin dgn air sehingga kembang. Cairkan secara double boiler
  hingga gelatin larut. Ketepikan
  2. Cairkan coklat masakan secara double boiler, masukkan kuning telur ke dalam
  adunan coklat cair diikuti mentega dan gelatin cair, gaul hingga sebati.
  Angkat.
  3. Di dalam mangkuk lain, putar putih telur dan gula hingga kembang, kaup
  balik ke dalam adunan coklat yang masih panas kemudian masukkan whipping cream
  yang diputar, gaul hingga rata.
  Simpan dlm fridge(beku).

  Mousse Putih Coklat
  1. Rendam gelatin dan air sehingga kembang. Cairkan secara double boiler
  hingga gelatin larut. Ketepikan.
  2. Cairkan coklat masakan putih secara double boiler, masukkan kuning telur ke
  dalam adunan coklat cair diikuti gelatin cair, gaul hingga sebati. Angkat.
  3. Di dalam mangkuk lain, putar putih telur dan gula hingga kembang, kaup
  balik ke dalam adunan coklat yang masih panas kemudian masukkan susu cair dan
  whipping cream yang diputar. Gaul hingga rata.
  4. Masukkan ke-dua2 mousse ke dalam peti sejuk selama 4 jam sehingga beku. Kemudian
  keluarkan dan pukul dengan whisk menggunakan high speed hingga pekat dan
  bertanduk. Seeloknya mousse coklat putih di buat sehari lebih awal. *** dan di
  simpan di dalam peti sejuk. Apabila hendak di gunakan, whisk semula hingga
  kembang baru di sapu ke atas kek.

  Cara-cara :
  1. Potong chiffon kek kepada 4 lapisan.(akak potong guna benang halus,lebih mudah bg akak)
  2. Lapisan Pertama : Letak kek ke dalam loyang 9" (loose base tin), akak guna loyang biase jer. Tuang
  mousse coklat putih di atasnya dan ratakan.
  3. Lapisan Kedua : Letak kek di atas lapisan pertama, tuang mousse coklat
  hitam di atasnya dan ratakan.(mousse hitam ni kena simpan sedikit adunannya untuk di sapu tipis keseluruhan  kek)
  4. Lapisan Ketiga : Letak kek di atas lapisan kedua, tuang baki mousse coklat
  putih dan ratakan.
  5. Untuk lapisan terakhir, letak kek di atas lapisan ketiga dan simpan di
  dalam peti sejuk semalaman.(akak simpan 6jam jer)
  6. Keluarkan kek dari acuan, sapu tipis dengan mousse coklat hitam keseluruh
  kek dan simpan sekejap di dalam peti sejuk hingga beku.
  7. Letak cake di atas wire rack dan tuang topping coklat ganache, biar coklat
  mengeras baru di hias.
  8. Potong menggunakan pisau yang direndam di dalam air panas, lap dan potong
  kek.



Selamat mencuba !

No comments:

Post a Comment