Welcome to R-ASLY



intai-intailah resepi saya,jika berkenan silalah cuba... ^_^

Saturday 12 November 2011

Kek Karamel


Kek Karamel=>resepi Munira Baharum







bahan2:
(A)
2 sudu besar gula (utk buat gula hangus)
*tabur gula dlm loyang n msk ats api perlahan..biar gula hancur n wrna tukar jd perang)

(B) - Bhagian Atas
1/2 tin susu cair...boleh ltk lebih klu nak tebal karamel
70gm gula kastor,/halus.....saya ltk 50gm jer
1/2 sudu teh esen vanila
3 bj kuning telur...(klu tmbah susu cair kena tmbah gak kuning telur)



(C) - Lapisan Kek
140gm tepung gandum
70gm gula kastor/halus
3 bj kuning telur
135ml air biasa
1 sudu teh baking powder (guna sudu KFC)
45ml minyak msk

(D)Merinque
6 bj putih telur
70gm gula kastor/halus
1 sudu teh krim of tartar (guna sudu KFC)


Cara membuatnya:
1. Kacau semua bhn (B) perlahan2...jgn bg berbuih2...nti x jd karamelnye...saya guna garfu jer
2. masukkan (B) td dlm loyang gula hangus tadi dan ketepikan dulu
3. pukul bhn (D) smpai jd kembang n bila kita angkat dia x jatuh...
4. bila (D) dah jadi meringue/kembang baru saya pukul bhn (C)
5. campurkan adunan (C) + (D) dan gaul ngan senduk hingga sebati..ingat pakai senduk jer,tak yah guna        mixer
6. bahagikan kpd beberapa bhgian dan warnakan ngan warna kegemaran anda
7. masukkan kedlm loyang yg td(yg diketepikan td....jgn risau adunan telur karamel tu  takkan bercampur dgn adunan kek nie).
Letak berselang seli warna cam nak buat kek marble
8. Bakar cara double boiling - selama 1jam suhu 160-180C
9. Bila msk angkat n rest 10 minit br t'balik kan kek yg dibakar tadi...SELAMAT MENCUBA.

No comments:

Post a Comment