12/11/11---POST PERTAMA
Resepi Kek Lapis Asli
Bhn2: 8biji telor gred 'c'
375gm butter(1 1/2 ketul)
1/2 tin susu pekat
1/2 mug gula halus(dibhg 2)
1 1/2 mug tepung gandum
1/2 sudu kecil baiking powder
6 sudu besar horlicks
1 tin kecil Srikaya
1/2 paket santan serbuk
Cara:1)Telor ,1/2 gula,tpg.gandum dipukul hingga pekat.
2)Mentega ,1/2 gula lagi ,susu,baiking powder dipukul hingga putih gebu.
3)Satukan kedua2 adunan dan gaul rata .
4)Masukkan santan serbuk,horlicks dan srikaya gaul sebati.
5)Bahagi adunan pada 2 bahagian.Warnakan warna kesukaan anda.
6)Sapukan setiap lapisan sebanyak 5 sudu besar kedlm loyang 7 x 7".
Resepi Kek Lapis Asli
Bhn2: 8biji telor gred 'c'
375gm butter(1 1/2 ketul)
1/2 tin susu pekat
1/2 mug gula halus(dibhg 2)
1 1/2 mug tepung gandum
1/2 sudu kecil baiking powder
6 sudu besar horlicks
1 tin kecil Srikaya
1/2 paket santan serbuk
Cara:1)Telor ,1/2 gula,tpg.gandum dipukul hingga pekat.
2)Mentega ,1/2 gula lagi ,susu,baiking powder dipukul hingga putih gebu.
3)Satukan kedua2 adunan dan gaul rata .
4)Masukkan santan serbuk,horlicks dan srikaya gaul sebati.
5)Bahagi adunan pada 2 bahagian.Warnakan warna kesukaan anda.
6)Sapukan setiap lapisan sebanyak 5 sudu besar kedlm loyang 7 x 7".
Bakar lapisan pertama menggunakan api atas dan bawah 190 oC.(suhu bergantung pada jenis oven)
Untuk lapisan ke-2 dan seterusnya guna api atas sahaja.
***tempoh penyediaan 1/2 jam
tempoh bakar 2 jam====> menghasilkan 12 lapisan.
1